Magunkról

A Magyar Progresszív Intézet 2008 februárja óta van jelen a politikai elemzés piacán. Kezdettől fogva vállaltuk értékpreferenciáinkat, progresszió melletti elkötelezettségünket, pusztán azért, mert nem hiszünk az értéksemleges, objektívnek kikiáltott elemzői szempont létezésében. A demokratikus politika lényege az eltérő politikai értékhangsúlyokból eredő, de az esetek többségében egyaránt legitim megoldási alternatívák versengése, amelyek közül – mivel egy bizonyos ponton túl nincs olyan mérce, amely szerint objektív minőségi különbséget lehetne tenni közöttük – valamelyiket a többség döntése emeli a megvalósulás szintjére. Ahogyan problematikus feltétlennek látni a politikai igazság objektivitását, ugyanígy igaz ez az azzal szoros összefüggésben létező politikai elemzést illetően is.

Olyan projektekbe fogtunk tehát, amelyek valamilyen formában hangsúlyozták az Intézet azon álláspontját, hogy a tudatos értékválasztás és -vállalás a társadalom egésze szempontjából hasznosabb és előremutatóbb mint a semlegesnek állított és objektívnek látszó (gyakran semmitmondó) elemzés. Ilyen volt a Politikai Térkép, amellyel azt igyekeztük bemutatni, hogy a pártválasztás mögött gyakran inkoherens és nem tudatos értékválasztás húzódik. A kutatás egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy a Fidesz és az MSZP szavazói értékeiket tekintve közel azonosak: kulturálisan enyhén konzervatívak, gazdaságpolitikai nézeteiket tekintve pedig kifejezetten baloldaliak.

A Magyar Progresszív Intézet másik állandó és fontos projektje a Magyarországon évek óta érezhetően erősödő cigányellenesség és antiszemitizmus, valamint ezzel párhuzamosan a szélsőjobboldal erősödésének és tevékenységének kutatása. Több közvélemény-kutatást szenteltünk ezeknek a kérdéseknek, amelyek nyomán 2009 júniusában például elsőként világítottunk rá arra, hogy sokkal több potenciális Jobbik-szavazóval kell számolni az EP-választáson mint ami az egyszerű pártpreferenciát vizsgáló közvélemény-kutatásokból kiderült.

6 Comments

 1. Vanessa
  2011/10/25 18:35

  This is a really great blog. Thx to the auther

 2. jano38
  2012/01/10 10:11

  Hiteles a MAGYAR PROGRESSZIV INTÉZET minden írása.

 3. Otto
  2012/01/10 16:51

  Az ATV műsora nyomán olvastam el a választási igéretek kontra tények anyagot az oldalukon. A magam részéről már régóta hiányolok vmi hasonló , rendszerezett keretek között megjelenített gyűjtőmunkát, amit roppant érdekes és főleg tanulságos újra elolvasni. Nagyon élveztem elolvasni a tanulmányt – gratulálok hozzá ! Remélem ezek után a TÉT stílusú vitaműsorokban többé nem lesz téma az új Alkotmány kérdése ( mráz ágoston ) , hogy igérték-e , jelezték-e , mondták-e a kampány során a most kormányzó erők ?!

  Nagyon kedvelem az intelligens beszélgetős műsorokat, politikáról, filozófiáról , történelemről, de bevallom kevés nő az , akinek az intellektusa, látásmódja , stilusa megfog. Kedves Kornélia, ha ezzel nem bántom meg , nálam hellerágnesi magasságokban jár, külön öröm a véleményét meghallgatni !

Szóljon hozzá

You must be logged into post a comment.