Blog

Kritikus intézetavatás

Ünnepi esemény színhelye volt a Parlament június 30-án, több okból is. Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton megtisztelte jelenlétével a Tom Lantos Intézet megnyitó ünnepségét, amely intézetet ráadásul egy demokrata párti politikusról neveztek el. Akár így is végződhetett volna egy, az eseményről szóló tudósítás, azonban az Egyesült Államok külügyi vezetője mindezek mellett Orbán Viktorral folytatott megbeszélésén nagyon határozott kritikát is megfogalmazott.

Baráti jó tanács

„Magyarország barátaiként kifejezzük aggodalmunkat az igazságszolgáltatás függetlensége és a szabad sajtó iránti elkötelezettség ügyében” – hangzott a rövid, ám ennél lényegesen többet mondó kijelentés. Nemcsak Európán belül keltette fel tehát a figyelmet az elmúlt bő egy év kormányzati tevékenysége, hanem a világ egyik vezető hatalma, az Egyesült Államok kormányában is. Az amerikai külügyminiszter aggodalma részben megerősítette a Velencei Bizottság korábbi jelentésében foglalt kritikákat is, amelyek szerint szélesebb körű alkotmányozásra van szükség, és nem szabad leépíteni a fékek és ellensúlyok rendszerét. Magyarul, elvárható az országtól, hogy az emberi jogokért mindig is kiálló Tom Lantos szellemében, a nyugati nagyhatalmak vigyázó tekintete mellett védje a demokratikus alapértékeket, amibe ilyen formában csak nehezen illeszthető bele többek között az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása, a médiahatóság egyoldalúsága, vagy éppen az új alaptörvény elfogadásának módja. Hillary Clinton szavai egyben azt is jelentik, hogy Magyarország nem elszigetelt állam, hanem a nyitott globális világ szerves része, így a belpolitikai tetteket és kijelentéseket nem feledtetik a külföld felé tett, azokkal ellentétes cselekedetek és állítások.

Jogos aggodalom

A fentiek tükrében különösen érdekes a közmédiumok beszámolója az eseményről. Az MTI tudósításában a felmerült kritikákkal kapcsolatban mindössze annyi szerepelt, hogy az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen szóba került a médiatörvény és az alkotmányozás kérdése is. Az utóbbi kapcsán csupán annyit emeltek ki, hogy Hillary Clinton arra bíztatta a kormányt, alkalmazza a fékek és ellensúlyok rendszerét az új alaptörvényben. A Magyar Televízió Híradója pedig egyenesen azt sugallta, hogy az amerikai külügyminiszter kioktatta az ellenzéket, hiszen míg ők azt gondolják, hogy félteni kell a magyar demokráciát, addig Hillary Clinton szerint szó sincs erről (ezt még a felkonferáló szövegben is kiemelték), hiszen a kormány szabad választásokon bármikor leváltható. Érdemes külön megjegyezni, hogy a Tom Lantos Intézet létrehozását 2008-ban Gyurcsány Ferenc még kormányfőként kezdte el szervezni. Minderről az MTV esti híradója is beszámolt, ám nem volt hajlandó kimondani Gyurcsány nevét, mindössze „akkori miniszterelnöknek” hívta a szocialista politikust. Ez pedig azt jelzi, hogy talán érdemes elgondolkodni Hillary Clinton aggodalmain.

Fénykép forrása: MTI Fotó: Soós Lajos

 

Comments are closed.